Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 16:23 - Магребски килими-номади
Автор: aljira Категория: Изкуство   
Прочетен: 4637 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.12.2009 20:36


http://www.algerian-handicrafts.com/fr/artisanat-algerien/tapis-algerien/tapis-algerien-et-tissages-algeriens.asp

Тук ще покажа някои килими от различи области в Алжир
-килими от Гардая
http://www.algerian-handicrafts.com/fr/artisanat-algerien/tapis-algerien/tapis-ghardaia-et-tissages-ghardaia.asp

-берберски килими
http://www.algerian-handicrafts.com/fr/artisanat-algerien/tapis-algerien/tapis-berberes-et-tissages-berberes.asp

-традционни алжирски килими
http://www.algerian-handicrafts.com/fr/artisanat-algerien/tapis-algerien/les-tapis-algeriens.asp

Ще си поговорм за симвликата на изображнията по тези килими и как се изработват
image
Изкуството на везане на килими вероятно е разработена в степите на Централна Азия преди няколко хиляди години. В номадски племена, е нещо,  с което след това трябва да се защитите срещу тежката зима на студено, нещо, което е по-удобно от козината на овцете. Материалът, използван за основа е вътък -вълна от овце и кози
Киимите се тъкат на Станове
Станът по простата си форма, се състои от две парчета дърво вградени в земята, между които се протяга верига. Тези хоризонтални станове са характерни  за племената- номади, които все още ги използват днес Те имат предимството да се сгъват и лесно да се преместват в следващото място за къмпинг. 
 
Дизайна на килими от недалечното минало се състои от геометрични фигури или стилизирани форми
   
  image
  


Ние виждаме тук килим Gabbeh
Нишките са вързани по същия начин като този, използван в продължение на векове.

. Най-старият известен килим бе откирт през 1947 г. по време на разкопки в Сибир. Това е Pazyryk килим или черга Горно-Алтай, наименованието на мястото на неговото откриване. Той има мерки 183 х 200 см, а плътността му е 360 000 възела на квадратен метър. Спектакълът,разигран в мотивите му е впечатляващ  и килима е с плътност по-голяма от тази на повечето килими предлагани в търговията днес.
Рисунките са много интересни -центъра се състои от розетка, по ръбовете виждаме шествие на елени и други съседни воини на коне. Този килим е вероятно, направен в Армения и Персия около 400 години преди раждането на Христос. Когато са го открили, той е бил дълго замразени, хванати в капана на един блок от лед, което обяснява защо е толкова добре запазен. Килима сега е изложен в Ермитажа в Санкт Петербург. 
  
През шестнадесети век,  изкуството на килимарството е разработено в Персия и Индия, както технически, така и художествено, в т. нар. фабрики . От този период датират най- красивите килими
най-известния в света, килима Ardabil, който се намира в музея Виктория и Алберт в Лондон. Мерките му са 534 х 1 152 см, той вероятно е, направени от Maqsud, или Maksoud, в град Kashan в Персия. Килима се датира към 946 година от мюсюлманския календар, което съответства на годината 1539 "АД, Бил е поръчан от Шах Tahmasp за джамията в Сафир.
image

http://www.toutsurlestapis.fr/pages/Styles_et_origines/Tapis_nord_africains-433.html
Килими Северна Африка
  
 

Мароко, Тунис и Египет са страните, които сега произвеждат килими в Северна Африка.
В Тунис, килима започна за първи път в средата на деветнайсети век, градът на Кайруан. Има два вида килим: тези, обвързани в турски стил, с геометрични фигури и ярки цветове, и тези, навързани с вълна, не обагрени в различни нюанси
  В Мароко, изкуството тъкане на килими е по-голямо (200-300 години) и се влияе от няколко течения. Както и в Тунис,продукцията е  съставена от черги с цветни модели  заимствани от Персия и Турция.
Египетските килими често са разделени в три категории:
-Mamluk килими,
-килими Кайро
-килими, производство наскоро.
Ние вярваме, че Mamluk килими са направени в Кайро по династията Mamluk, от 1250 до 1517. Те са големи и имат геометрични модели в нюанси на червено, синьо и зелено.
Килими Кайро тях са произведени в Кайро между шестнадесети и осемнадесети век, както и техните мотиви, като палмови листа, arabesques и медальони са чисто персийски.
 
Килими от последните производства, са на високо техническо качество. Те често носят персийски мотиви, но техните са по-ярки цветове , кадифето е по-дълъго и по-тънко, в сравнение с  персийските модели. Има също така, в този последни производств и килими ,тъкани с копринена нишка

Най-известни в днешни дни са така наречените Номадски  Черги

Nomadic Черга
  
  image
 

Номадите са племена,които се пътуват  из Магреба с техните магарета и камили.
На изток в Африка, милиони хора са все ощеводят номадски начин на живот и овцевъдство е техният основен източник на доходи.
Палатковите лагери ,болите с черна вълна, козите, големи стада овце и кози, както и овчарите , възседнали  магаретата  и конете си  са често срещан пейзаж.
 
Въпреки това голяма част от тяхната  културата изчезва, тъй като все повече номадски племена се  обездвижват. . Днес, повечето номади се движат с джипове и мотоциклети, имат много различен имидж, отколкото ние имаме представа 
  
 
  image
 

Днес номадите пасат овцете си много по-близо до градовете.
.
 
Килимите, чергите и торбите с различни размери играят важна роля в ежедневието на номадите. Развъждането на техните собствени животни им осигурява  суровия материал за текстил.  възелте  се правят на хоризонтален стан ,а моделите са, вдъхновени от номадската околна среда, е се предават от поколение на поколение. Не се използват никкви оригинали и шаблони-тъче се Само  с мотиви по  памет.
  

 
  image
 

Килими, направени от номади от Иран Ghashghai.
imageimage

  
  image
 
  
 image

 
image
image

image


Тагове:   номади,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aljira
Категория: Туризъм
Прочетен: 152857
Постинги: 32
Коментари: 7
Гласове: 147
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031